Er bowlerhatten ved at gøre et comeback?

Op på fars hat!? Vi tager et kig på dette ikon af britisk stil.

Hvad har Sir Winston Churchill, Butch Cassidy, bolivianske cholitas og klientellet i Korova Milk Bar til fælles? Hvis du ikke allerede har gættet fra titlen, er det naturligvis deres valg af hovedbeklædning. Men hvordan blev bowler hatten, som blev synonymt med forretningsmænd i City of London under midten af ​​det 20. århundrede før den forsvandt ud af modebilledet igen, så populær? Og kan den være på randen af ​​et comeback?

Inden besvarelsen af ​​disse spørgsmål, genopfrisker vi lige historien om bowlerhatten, som kræver, at vi går tilbage til det victorianske England og året 1849. Hatten blev opkaldt efter dens skabere, modist brødrerne Thomas og William Bowler, som designede den, mens de arbejdede for Lock & Co. Hatters, Londons ældste og mest berømte hattebutik. Kunden som havde bestilt hatten var Edward Coke, en politiker, medlem af landadelen og bror til den anden jarl af Leicester. Edward Coke var efter alt at dømme, en mand med høje standarder - han ønskede selv at hans jægere bar havde høj hat mens de passede hans vildt. Dette forårsagede alle mulige problemer, med at bl.a. lavthængende grene regelmæssigt bankede hattene af og forvoldte skade på de fine hatte, mens de red.

Da hatteudgifterne steg og steg, kontaktede Edward Coke Lock & Co. Hatters for at finde en løsning. Han bestilte Bowlers brødrerne til at designe en hat, der var tætsiddende nok til at blive på plads, men samtidig gav en hvis beskyttelse under ridning. Da Edward Coke fik den første model, smed han den angivenligt på gulvet og trampede på den to gange, for at teste dens styrke. (Det er dog ikke noget vi anbefaler at du gør i din bowler jagt)

Bowleren blev hurtigt et hit, som et billigt alternativ til den høje hat. Den spredte sig fra toppen af det britiske etablissement til resten af storbritiannien, og derefter det europæiske fastland og til sidst til hele nord- og sydamerika. Den huskes dog bedst som værende en del af billedet af den stereotype Engelske forretningsmand, sammen med det nålestribede jakkesæt, dokumentmappen og paraplyen.

Og hvad er så status for hatten nu? Der er flere tegn på at den er på vej tilbage. Den er begyndt at poppe op på flere og flere modeshows, og det er vel naturligt, når nu de klassiske britiske tern og striber har fået et stor comeback. For Bowlerhatten er virkelig et klassisk britisk element, der virkelig signalerer klasse og elegance.

Vil du med på bølgen? Ja så kig forbi Herrernes Magasin – vi har samlet et lækkert udvalg i klassiske britiske hatte, herunder selvfølgelig bowleren, og se om det er noget for dig.